Çözümler > Otomasyon Çözümleri > Uygulamalar > SMS_Tork Otomatik Vana Test Sistemi
     ÇÖZÜMLER

Otomasyon Çözümleri - PAŞABAHÇE CAM KABLOSU KUYU MOTORLARI KUMANDA ve ARIZA İZLEME SİSTEMİ OTOMASYONU

 

PAŞABAHÇE CAM MOTOR KONTROL ve İZLEME UYGULAMASI

Sydma Kontrol'ün, ithalatçısı ve uygulayıcısı olduğu radyo modemler ile yapılabilecek kablosuz otomasyon uygulamalarına tipik bir örnek olarak uzun mesafeli motor kumanda ve kontrol sistemi gösterilebilir..

Merkezi bir noktadan bir ya da daha fazla elektrik motorunu devreye sokup çıkarmak ve yine bu motorların çalışma ve arıza durumlarını gözlemek, çok çeşitli endüstrilerde ve alanlarda sıkça yapılan bir uygulamadır. Bu tip sistemlerde ortak sorun merkezi kontrol noktası ile kumanda ve gözetleme yapılacak noktalar arasındaki mesafenin uzun olmasıdır. Bu gibi durumlarda, noktalar arasında kablo döşemek çoğu zaman zahmetli ve maliyetli bir çalışma gerektirirken bazen de çeşitli sebeplerden (fiziki şartlar v.b.) dolayı imkansız olmaktadır. Yine kablolu sistemler, devreye alındıktan sonra da bakım ve idame açısından zorluklar ve ek maliyetler içermektedir.

Sydma Kontrol, endsüstri standartı iletişim protokollerini (RS232/485, MODBUS, Sayısal Giriş/Çıkış, Analog Giriş/Çıkış --> 0-10V / 4-20mA) destekleyen, 868MHz bandında çalışan, zorlu şartlara dayanıklı, güvenilir çalışma karakteristiği gösteren radyo frekanslı modemleri ile yukarıda bahsedilen zorlukların aşılabilmesini sağlayan çözümler geliştirmektedir.

Yukarıda kısaca genel çerçevesi verilen uygulamada, mekezi bir noktadan, herbiri sıra ile 1000m, 1500m ve 700m uzaklıktaki üç elektrik motorunu, kablosuz olarak çalıştırıp durduran, merkezi bir kontrol panosu ile bu uç noktalarda, merkezden gelen komutları alıp işleyen kumanda panoları kullanılmıştır. Merkezi kontrol panosunda aynı zamanda, uç noktalardan gelen motor durum (çalışıyor ya da termik arıza gib)i bilgilerini de izlemek de mümkündür.

Merkez panoda radyo iletişimi sağlayan ana modül ile sayısal giriş/çıkışları kontrol eden genişletme modülü kullanılmıştır. Bu sayede merkezi kontrol panosundan, genişletme modülünün sayısal çıkışları ile, uç noktalara motor aç/kapa kontak bilgileri gönderilirken aynı zamanda, sayısal giriş modülünden de, uç noktalardaki verici modemlerin sayısal girişlerinden gelen motor durum bilgileri alınabilmektedir. Şekil-1'de merkezi kontrol panosunun radyo modemler ve kumanda butonları ile uyarı göstergelerini içeren basit bir çizimi görülmektedir. Sistemde kullanılan radyo modemler, “point to multi-point mirror” modunda çalışmaktadır. Merkezi modem 150ms aralıklar ile tüm modemleri taramakta ve gerekli komutları göndermekte ya da almaktadır.

Yapılan saha analizine göre seçilen doğru kablo ve antenler ve antenlerin birbirlerini görecek şekilde doğru yerlere yerleştirilmesi ile de sistemin güvenilir şekilde çalışması sağlanmıştır. Uç noktalardaki motor kontrol panolarında, motor kontaktörlerinin ve termik rölelerin yardımcı kontaklarından alına kontak bilgileri, radyo modemler vasıtası ile merkez radyo modeme gönderilerek, merkezden motorların durumu hakkında da bilgi sahibi olunabilmektedir. Radyo frekanslı – kablosuz otomasyon sistmelerinde, doğru sistem ve saha analizi ile doğru ekipmanların seçilmesi çok önemlidir. Sistemin çalışmasını etkileyebilecek pek çok faktör olduğundan, ilgili çalışmaların yetkin elemanlarca yapılması ve devreye alınması konusuna da dikkat edilmelidir. Yukarıda anlatıldığı haliyle sistem kolay ve hızlıca kurulabilir, basit, güvenilir ve az bakım gerektiren bir şekilde devreye alınarak, maksimum kullanıcı memnuniyeti sağlanmıştır.


 
 
 



© Copyright (c) 2000-2007 SYDMA KONTROL Tüm hakları saklıdır.
     Designed By 3NOKTA